Kawa, którą zazwyczaj wszyscy pijemy to arabica. Ma bardziej słodki smak niż druga odmiana zwana robustą. Arabica uprawiana jest najczęściej na plantacjach w subtropikalnym klimacie Afryki i Ameryki Południowej. Sama kawa wywodzi się właśnie z Afryki, a konkretnie z Etiopii. Tam była wykorzystywana już w I tysiącleciu p.n.e. Przypuszczalnie w XIV wieku arabscy kupcy sprowadzili ją do Jemenu, skąd dzisiaj rozprowadza się najdroższą i najlepszą kawę na świecie. Stąd właśnie wzięła się nazwa „arabica”, czyli inaczej „kawa arabska”. Kawa ta jednak w praktyce jest afrykańska i właśnie tam jest uprawiana w dużych ilościach. Osobiście postanowiłam odwiedzić jedną z plantacji u podnóży góry Kilimandżaro w Tanzanii by zobaczyć proces jej powstawania.
Podnóża góry Kilimandżaro, Tanzania, luty 2015.
fot. Patrycja Borzęcka / ? Patrycja Borzęcka
![Joseph jest właścicielem fragmentu plantacji kawy u podnóży góry Kilimandżaro w północnej Tanzanii. W Afryce plantator, który ma dzieci musi zawsze sprawiedliwie podzielić swoje hektary między nimi. Skutkiem tego każde dziecko dostaje kawałek plantacji. Na zdjęciu Joseph rysuje plantację należącą do jego rodziny i pokazuje w jaki sposób została ona podzielona.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-1.jpg)
![Proces przygotowywania kawy zaczyna się od zbierania ziaren. Oczywiście wcześniej należy je posadzić i poczekać aż wykiełkują. Najpierw wkłada się ziarenko do ziemii i po 8 tygodniach wyrasta mała roślina. Zwykle przesadza się ją w inne miejsce i czeka 4 miesiące aż urośnie. Po 2 latach krzew zaczyna wydawać owoce. Od tej pory roślina będzie owocować przez około 20 lat.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-2.jpg)
![Joseph dokładnie ogląda ziarna kawowca. Czerwony kolor oznacza niedojrzałe ziarna. Czarny natomiast oznacza ziarna zepsute, które należy wyrzucić.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-3.jpg)
![Na tym zdjęciu widać już tylko dobre, przesortowane wcześniej ręcznie przez Josepha ziarenka kawy.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-4.jpg)
![Następnym etapem jest obróbka ziaren. Na plantacji Uru proces ten zachodzi za pomocą prostych narzędzi.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-5.jpg)
![Po prażeniu kawy uzyskuje się specyficzny kolor ziaren kawy. Taką kawę możemy już nabyć w sklepie. Kawa ziarnista jest najlepszym i najdroższym rodzajem kawy jaki możemy kupić.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-6.jpg)
![Po obróbce ziaren następuje najważniejszy etap w całym procesie. To właśnie na tym etapie kawa uzyskuje specyficzny smak i aromat.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-7.jpg)
![Etap ten nazywany jest prażeniem. Trzeba bardzo uważać żeby przebiegł on prawidłowo ponieważ od niego w dużej mierze zależy smak naszej kawy. W Afryce kawę bardzo często praży się z pomocą przygotowanego wcześniej ogniska.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-8.jpg)
![Na zdjęciu Joseph przelewa niemal już gotową kawę przez sito. Sprażona i przefiltrowana zaraz będzie gotowa do spożycia.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-9.jpg)
![Joseph prezentuje z dumą zmieloną kawę ze swojej plantacji. Kawa jest jego prawdziwą pasją.](http://archiwapodrozy.pl/wp-content/uploads/2015/03/Kilimanjaro-10.jpg)
Skomentuj