Kawa, którą zazwyczaj wszyscy pijemy to arabica. Ma bardziej słodki smak niż druga odmiana zwana robustą. Arabica uprawiana jest najczęściej na plantacjach w subtropikalnym klimacie Afryki i Ameryki Południowej. Sama kawa wywodzi się właśnie z Afryki, a konkretnie z Etiopii. Tam była wykorzystywana już w I tysiącleciu p.n.e. Przypuszczalnie w XIV wieku arabscy kupcy sprowadzili ją do Jemenu, skąd dzisiaj rozprowadza się najdroższą i najlepszą kawę na świecie. Stąd właśnie wzięła się nazwa „arabica”, czyli inaczej „kawa arabska”. Kawa ta jednak w praktyce jest afrykańska i właśnie tam jest uprawiana w dużych ilościach. Osobiście postanowiłam odwiedzić jedną z plantacji u podnóży góry Kilimandżaro w Tanzanii by zobaczyć proces jej powstawania.
Podnóża góry Kilimandżaro, Tanzania, luty 2015.
fot. Patrycja Borzęcka / ? Patrycja Borzęcka
Skomentuj